Aктуални стандарти за видео охрана – аналогово, HD-CVI, HD-TVI, IP

Публикувано от MB Vision Ltd 10.06.2016 1 Коментари

Aктуалните стандарти във видеонаблюдението – аналогово, HD-CVI, HD-TVI, IP

 

Преди покупката на система за видеонаблюдение, без значение дали става дума за дома, офиса или по-голяма, е нужно да се отдели време и да се проучат какви са възможностите. В тази статия на кратко ще ви представим актуалните стандарти и типове техника за видеонаблюдение.

 

Аналогови камери и системи за видеонаблюдение

 

Бавно, но сигурно аналоговите камери и системи за видеонаблюдение отстъпват на по-новите стандарти. Причините са, че технологията датираща от над 30 години на пазара вече не е така привлекателна с фактора цена, а резолюцията на фона на новите стандарти е меко казано ниска. Инсталацията на система за видеонаблюдение е вид инвестиция и като такава би било лишено от логика да се залага на техника с по-ниска резолюция и качества от наличните на пазара.

 

Сред основните недостатъци на аналоговите системи са:

  • Ниска резолюция – Със сигурност резолюцията не е всичко, което се иска от една камера, но определено е сред едни от най-важните параметри за техниката.
  • Липса на достатъчно функционалности като следене на обекти, анализ на видеото и други

 

Аналогови системи с HD резолюция

 

Към този тип системи спадат както HD-TVI (Turbo HD) технологията, така и HD-CVI видеонаблюдението

 

Какво е общото и какво е различното между HD-TVI и HD-CVI?

 

Общи черти:

 

В основата си това е технология позволяваща пренос на аналогов сигнал по коаксиален кабел на големи разстояния (300-500м в зависимост от качеството на ползваният кабел)

 

Мегапикселова резолюция на достъпна цена – Появата на HD-TVI и HD-CVI дадоха възможност потребителите да се възползват от предимството да инсталират система с HD или Full HD резолюция на цени сходни с тези на аналоговата техника.

 

Обновление на съществуваща система с по-ниски разходи (сравнено с инсталиране на нова на нейно място) – По-ниският разход при обновяването на съществуваща система за видеонаблюдение се постига от една страна с достъпните цени на аналоговата HD техника, а от друга благодарение на факта, че не се налага повторно полагане на кабелни трасета.

 

Съвместимост с аналоговите системи – Въпреки желанието на мнозина да обновят системата си, то дали поради недостиг на средства или неподходящ момент за цялостна подмяна, много клиенти предпочитат да извършат преминаването плавно. Това е възможно, тъй като и HD-TVI и HD-CVI ДВР рекордерите са съвместими (хибридни), тоест могат едновременно да работят както с аналогови (старата съществуваща система), така и с новите HD камери, които са заменили част от съществуващите.

 

Недостатъци

 

Основният недостатък е несъвместимост между стандартите. Това означава, че не може да комбинирате HD-CVI камери с HD-TVI рекордер и/или обратното.

 

ИП камери и техника за видеонаблюдение

 

IP камерите и системите за видеонаблюдение се предлагат на пазара и са сред най-често ползваните при изграждане на големи и комплицирани системи за видеонаблюдение, в които е нужно подсигуряване не само на добра резолюция, но и допълнителни функционалности като следене на изоставен или изчезнал предмет, пресичане на линия, броене на предмети/хора и тн.

 

Най-просто обяснено IP камерите трансферират сигнала си по начин сходен с обмена на данни в една мрежа. Заснетото от камерата във вид на цифров сигнал преминава по UTP (LAN) кабел. Камерата може да бъде свързана към мрежови комутатор (switch), рутер. За записа се ползва мрежови рекордер (NVR).

 

Сред основните недостатъци на IP системите е тяхната цена, която е средно 35-45% по-висока в сравнение с тази на аналоговите или аналоговите HD системи за видеонаблюдение.

 

Друг недостатък, ако може да бъде наречен така, е факта че за инсталация на IP техника е нужно да имате, макар и минимални, познания за LAN мрежи, начин на свързване, комуникация, настройка на мрежово устройство.

 

И накрая за да обобщим казаното до тук:

 

Бихме препоръчали ползването на аналогова система за видеонаблюдение само ако частично заменяте част от нея поради проблем (например изгоряла камера), без да имате намерение да обновите цялата система.

 

Със сигурност правилният избор е HD аналоговите камери и техника за видеонаблюдение, ако сега ще инсталирате своята система или сте планирали обновяване на съществуваща. С HD-TVI или HD-CVI ще имате високо качество на картината (HD или Full HD резолюция) на цени сходни с тези на аналоговите камери.

 

IP техниката за видеонаблюдение е за вас ако нямате ограничения в бюджета, искате резолюция по-голяма от 2 мегапиксела или се нуждаете от повече функционалности.

 

Ако се колебаете при избора на подходяща система за видеонаблюдение – обърнете се към наш онлайн консултант или ни изпратете запитване на мейл. 

1 Коментари

София:
05.09.2016, 08:23:44
Изпрати отговор

Molia, da mi predlojite ne mnogo skapa sistema za nabludenie na otkrito, koiato moje da se nabludava v realno vreme i ot mobilen telefon.

MB Vision Ltd:
22.11.2016, 14:46:40

Здравейте,Благодарим за проявеният интерес към предлаганите от нас продукти! Системи отговарящи на поставените от Вас изисквания може да намерите и разгледате тук: http://www.mbvision.com/gotovi-komplektiАко имате допълнителни въпроси и нужда от съдействие - не се колебайте да се свържете с нас!Поздрави, ЕМ БИ Вижън ООД

Оставете вашият коментар тук