Кабел за видеонаблюдение – как да изберем?

Публикувано от MB Vision Ltd 30.03.2017 1 Коментари

Как да изберем кабел за видеонаблюдение

Често изборът на кабел е подценяван, а грешният избор може да се окаже причина за бъдещи проблеми на системата за видеонаблюдение.

 

Как тогава да изберем кабел за камерите, които ще инсталираме?

 

На първо място търсете качество! На пазара има много голям избор между марки и видове. Това, което трябва да помните е, че колкото по-високо е съдържанието на мед, толкова по-добър е кабела.

 

Важен критерии при избора при коаксиалните е не само съдържанието на мед, но и плътността на оплетката. Тук принципа е същият – колкото по-висока е плътността, толкова по-качествен е кабела.

UTP Cu кабел за камери

 

След като направихме тези две важни уточнения нека се спрем по-конкретно на въпроса как се избира кабел за видеонаблюдение?

 

Ако планирате да изградите ИП система, то удачен избор е UTP Cu кабел. Продава се на кашон 305м или на линеен метър. За разлика от по-евтините разновидности на този тип кабел, то медният е лесен да се разпознае – тежи повече, а в същото време е мек и лесен за работа. Евтините кабели са леки, а проводниците лесно чупливи. Причината е, че за производството му се ползват евтини сплави като така се постига и ниска себестойност на крайният продукт.

 

Необходими ще ви бъдат конектори RJ45 и захранващи конектори ако смятате да захраните камерите си на 12V, а не чрез PoE.

RG59 комбиниран коаксиал със захранване

 

При аналоговите, HD-TVI и HD-CVI системи може да избирате какъв кабел да ползвате. Най-често изборът е комбинираният коаксиал със захранване познат като RG59. За приемлив се счита кабел с плътност на оплетката над 40-50%, който може да бъде намерен на цени от порядъка на 0.70-0.80лв без ДДС за линеен метър. Ако кабелните трасета ще са над 40-50м, а при HD-TVI и HD-CVI системи над 100м препоръчваме да спрете избора си на RG59 с мед и плътност на оплетката 80-90%. Така ще си гарантирате качество на видео сигнала при подобни разстояния.

 

За аналоговите, HD-TVI и HD-CVI системи може да се ползва и UTP Cu кабел, също като при IP камерите. Предимството на този кабел от една страна е по-малкият диаметър, а от друга четирите усукани двойки  в него, които може да ползвате за да прекарате захранване и видео не за една, а две камери.

Видео балун за камери

 

Не забравяйте, че ако сте решили да работите с UTP Cu при аналоговите, HD-TVI и HD-CVI системи задължително ще ви трябват видео балуни – това са буксите за видео сигнал. С тяхна помощ може да трансферирате видео от камера на разстояния от 200-300м, което при определени обекти е голямо предимство.

 

Ако все още се колебаете при избора или имате нужда - потърсете ни!

 

Може лесно да се свържете с нас чрез онлайн чат системата за консултация на клиенти на ЕМ БИ ВИЖЪН, а също така и на телефоните за връзка с нас:

+ 359 (0) 884 461 861

+ 359 (0) 878 911 866

+ 359 (0) 897 600 061

1 Коментари

Евгени Аврамов:
01.11.2020, 12:47:20
Изпрати отговор

Здравейте, предстои ми окабеляване на къща за телевизия-7 точки, интернет-нямам идея (вифи или контакти), видеонаблюдение-5 точки и сот- 5-6 точки. Моля за помощ какви кабели да положа. Поздрави

Оставете вашият коментар тук