Как се кримпва RJ45 конектор?

Публикувано от MB Vision Ltd 05.10.2017 0 Коментари

Как се кримпва RJ45 конектор за LAN кабел

Свързване или както се нарича „кримпване“ на RJ45 конектор представлява свързването на UTP/FTP кабел и RJ45 конектор за да си направите LAN кабел. По-долу на кратко ще ви обясним, а във видеото и покажем как лесно да кримпвате RJ45 конектори за направата на LAN кабел за връзка на ИП камери или просто да свържете своят рекордер с рутера.

 

За целта ще са ви нужни:

  • UTP или FTP кабел
  • RJ45 конектори
  • Клещи за кримпване

 

Разликите между FTP и UTP кабелите е в това, че при FTP кабелите има екранировка, чиято цел е да предпазва кабела от високочестотни смущения. Екранировката се намира под външният изолационен слой на кабела.

 

При кримпене има два стандарта, които най-често се ползват: прав, който е стандартен и кросоувър.

 

При стандартното кримпване кабелите се подреждат в следната последователност: оранжево-бяло, оранжево, зелено-бяло, синьо, синьо-бяло, зелено, кафяво-бяло, кафяво. Това е 568В стандарт. Служи за свързване на компютъра към розетката. Прави впечатление, че зеления проводник е поставен след сините. Това се прави за по-дълги линии. В другия край на кабела подредбата е същата.

 

Обърнатото (или кросоувър) подреждане на проводниците в конектора се използва за директно свързване на един компютър с друг, без да се използва рутер, комутатор или хъб. Също за свързване на рутер с рутер и други еднотипни устройства.Това е 568А стандарт.

 

В случая нас ни интересува стандартно кримпнат кабел, който може да се ползва за връзка на компютър / рекордер / ИП камера  и връзката им с рутер. Схема на свързването може да видите по-долу:

Схема и стандарт за кримпване RJ45

Първо трябва да премахнете (оголите) от външната изолация кабела. Свалете около 3-4см, така че да ви е лесно да работите и подредите проводниците.

UTP / FTP кабел

Може да го направите както с резците на кримпващите клещи, така и ползвайки макетен нож. При всеки случай внимавайте каква сила прилагате за да не нараните изолацията на отделните проводници. След това подреждате проводниците по схемата по-горе, изправени и плътно един до друг. След това ги подравнете с резачки.

 

Без да пускате проводниците, така както сте ги подравнили, вземете RJ45 конектора, обърнете го със щипката надолу, така че гладката му част да е към вас и пъхнете внимателно проводниците в него.

RJ45 конектор

В RJ45 конектора има малки каналчета, които ще улеснят вкарването на проводниците. Във всяко едно от каналчетата трябва да влезе само един проводник. Уверете се, че всеки проводник е влязъл правилно и до края на каналчето на RJ45 конектора.

 

Вкарайте конектора в кримпващите клещи и стиснете. Това е.

 

Оставете вашият коментар тук