Корона вирус и 5 мита за термовизионните камери

Публикувано от MB Vision Ltd 16.03.2020 0 Коментари

Корона вирус и 5 мита за термовизионните камери

Предвид ситуацията в света, а вече и у нас, със пандемията от корона вирус все повече фирми, организации, училища търсят решение и превенция чрез термовизионни камери.

 

С голямо наше съжаление, от запитванията получени, а и от споделено от наши клиенти, дори в такъв сложен момент не липсват фирми, които се опитват да генерират сериозни продажби и печалби чрез заблуда на клиентите. Това е причината да опитаме да посочим няколко мита свързани с термовизионните камери и превенцията от корона вирус.

  • За отчитане на температурата на човек може да се ползва всяка термо камера

Не е истина. Факт е, че се предлагат много модели термовизионни камери, но много малка част от тях мога да бъдат ползвани за целта. По-долу ще стане ясно и защо.

  • Нужни са фини и точни настройки и всяка камера може да отчете отклонения от дори 0.5 градуса Целзий

Не е вярно!

 

Два са изключително важните параметъра или характеристики на термовизионните камери.

 

Единият е Sensetivity NETD, което представлява термална резолюция. С други думи качество на изображението. То се измерва в mK (micro Kelvin). Колкото по-голямо е то, толкова по-ниска е резолюцията. Масовите модели, които рядко могат да се ползват с цел засичане температура на човек са с резолюция 50mK

 

Вторият, изключително важен параметър, е Max. accuracy of temperature measurement. С него се означава максималната точност на измерване на температурата.

 

На пазара има модели, които са с точност +/-20,10 или 2 градуса. Истината е, че нито един от тях не може да бъде приложим за целите на засичане телесна температура на човек.

Единствено модели с точност на отчитане на температурата в границите на +/-0.5 градуса Целзий могат да се ползват за такава цел.

  • Теморвизионна камера за измерване на температура на човек може да се полза само за това.

Не е вярно!

 

Предвид цените на техниката подобна камера е инвестиция, която не всеки може да си позволи. И няма логика да бъде произведен чак толкова тясно специализиран продукт, а и да не завравяме, че камерите способни да мерят малки отклонения на температурата ги имаше и преди, ще ги има и след справяне с корона вирус.

 

Всяка една камера от този тип е инвестиция, която след отминаване на пандемията може да бъде интегрирана в системата за видеонаблюдение и да намери отлично приложение. Термографските / термовизионни камери са чудесно решение както за периметрова, гранична охрана или превенция на пожари.

  • Термовизионна  камера с цена под 2000лв пак би свършила работа

Всъщност както всяка друга техника, така и термовизионните не се избират по цена. Изборът се прави на база параметри и възможности. А колкото по-прецизни са възможностите на техниката, точността на отчитане, набора от функции, толкова по-висока е и цената на камерата.

Един от „евтините“ модели, които ние препоръчваме е на Hikvision. Става дума за моделът Hikvision DS-2TD2617B-6/PA(B)

  • С една термовизионна камера можем да покрием голяма площ и да следим голяма група хора

Не е вярно!

 

За монтажа на Термографска / термовизионна  камера с цел проследяване на отклонение в телесна температура има редица изисквания. Като пример ще посочим, че максимална точност се постига при преминаване на обекта (човек) на разстояние от 1.5м и по-малко от камерата. Препоръчително е преминаване на обектите един след друг или в минимален брой колони. Още по-просто казано наблюдението на тълпа не е невъзможно, но измерването от камерата ще е компрометирано.

 

Както надяваме сте се убедили и вие изборът при покупка на термовизионна камера, особенно такава способна да проследи минимални отклонения от зададена температура, не е толкова просто и бюджетно.

 

В случай, че имате нужда от консултация, нашите консултанти са на разположение да ви посъветват в избора на техника. Ние гарантираме, че ще получите точна и адекватна информация за приложими модели така, че да може да направите правилен и информиран избор

Оставете вашият коментар тук