Нарушава ли видеонаблюдението в блока закона за лични данни?

Публикувано от MB Vision Ltd 11.12.2019 0 Коментари

Нарушава ли видеонаблюдението в блока закона за лични данни

 

В общия случай закона забранява видеонаблюдение на публични места. С нас се свързват голям брой клиенти, които имат точно такива притеснения свързани с изграждане на видеонаблюдение във входа или блока, в който живеят.

 

Без претенцията съветите ни да имат юридическа тежест ще си позволим да ви споделим няколко насоки.

 

За да спазвате закона трябва преди инсталация на камери в блока да се свика общо събрание на собствениците на входа. Процедурно за да е валидно всяко едно решение на общото събрание трябва да присъстват мин 50% от собствениците в уреченият час за начало на събранието. Ако това не е така, се ичаква 1ч, след което за вземане на решение се приемат за валидни гласовете „ЗА“ на 50% от присъстващите.

 

След гласуване и приемане решение за изграждане на видоенаблюдение следва да се изготви протокол от събранието, а решението да се сведе до знанието на всички собственици.

 

Следващата стъпка е да се избере оферта за техника. Тук вариантите са два. Или се наема фирма, която да достави и изгради системата или се купува готова система за видеонаблюдение, а инсталацията се извършва от собствениците. При вторият вариант има възможност да се спестят разходи за монтаж, които могат да бъдат инвестирани в по-добри камери или по-голям брой.

 

Задължително на входа на блока трябва да има стикер, който уведомява влизащите, че обектът е под видеонаблюдение. Когато има подобен стикер се приема, че с влизането си всеки посетител е уведомен и приел този факт.

 

Данните събрани от видеонаблюдението следва да се съхраняват както при условия на обработка на лични данни, тоест да се гарантира лимитиран достъп до записите, по начин оставящ ясна следа кой е достъпвал системата.

 

При нужда от видеонаблюдение може да се обърнете към наш консултант или да разгледате готовите комплекти, с които може да спестите разходи.

Оставете вашият коментар тук