Ревю на панорамна 360-градусова IP камера Dahua IPC-EB5400

Публикувано от MB Vision Ltd 16.04.2016 1 Коментари

панорамна 360-градусова IP камера Dahua IPC-EB5400

Често в работата ни получаваме запитвания от наши клиенти, търсещи решение за видеонаблюдение в помещение. Желанието им е да се осигури максимална видимост в наблюдаваното помещение, да има достъп онлайн до камерите и всичко това да е на максимално изгодна цена с минимален брой инсталирани камери. Както обикновено най-простото решение и в този случай е правилното. А именно – панорамна камера за видеонаблюдение.

Необяснимо защо, но това решение често бива пропускано или умишлено пренебрегвано. Какво представляват панорамните камери? Това е камера, която има ъгъл на снимане от 180 или повече градуса. Най-често производителите предлагат технически решения с модели в 360 градуса ъгъл на снимане. Точно на такъв модел ще се спрем и в това ревю.

Камерата за видеонаблюдение на Dahua IPC-EB5400 е панорамна камера с ъгъл на снимане от 360 градуса.

Ето на кратко и техническите параметри на модела:

  • 4 мегапикселова вандалоустойчива куполна Fish-Eye IP камера
  • 1/3” progressive scan CMOS сензор Day/Night
  • 0.01 Lux в цветен режим 0.001 Lux в черно-бял режим
  • обектив тип рибешко око 1,18мм ъгъл на гледане 180’
  • вграден Web сървър
  • H.264
  • 15 кад/сек при 2592x1520, 25 кад/сек при 2048 x 1520
  • IPv4, IPv6, TCP, UDP, ARP, HTTP, FTP, SMTP, DHCP, DNS, RTSP
  • вграден микрофон 1 аудио вход и 1 аудио изход
  • 1 алармени входа 1 алармен изход
  • слот за MicroSD 64GB
  • безплатен софтуер за запис на 32 камери наблюдение през моб. тел. (IPhone,iPad,Android,Windows Phone)
  • Onvif
  • за вътрешен монтаж
  • IK 10
  • PoE
  • 12VDC, 6W

Dahua IPC-EB5400 е камера с 4 мегапиксела резолюция. Възможността за запис е при резолюция Full HD, което е гаранция за високо качество и детайлност на картината. Максималната резолюция е 2592×1520, като в този режим камерата снима със скорост 15 fps. Обектива на камерата е 1.18mm и именно той осигурява 360-градусовият поглед над наблюдавания обект.

Dahua IPC-EB5400 има аудио вход, който позволява до камерата да бъде монтиран микрофон, а звукът да бъде пренесен по FTP/UTP кабела, с който се свързана камерата.

По отношение на захранването може да избирате дали да ползвате стандартен адаптер за захранване на 12V или да се спрете на варианта с PoE (Power over Ethernet) адаптер. Безспорно вторият е по-удобен при инсталация, но все пак всеки има право на избор по въпроса.

Dahua IPC-EB5400 има слот за карта памет, а максимално допустимият капацитет е до 64GB. Личното ни мнение, че наличието на слот за карта памет е добра функционалност ако бъде ползвана като backup опция за съхранение на записи, но не и за основна такава.

Причините са няколко:

  • Ограничение в обема на съхранение на записи като време
  • Уязвимостта – ако камерата бъде открадната, то и записите ще бъдат загубени с нея

Dahua IPC-EB5400 може да бъде свързана по LAN и да се записва случващото се или на PC/laptop или на NVR (Network Video Recorder).

 

!!!Важно е да се знае!!!

Когато избирате IP камера за видеонаблюдение и смятате да ползвате NVR е задължително (силно препоръчително) камерата и рекордера да са от един производител! Така си гарантирате пълната съвместимост между двете устройства. При комбиниране на камери от различни производители в една система за видеонаблюдение с различен рекордер има реален риск да не може да ползвате пълната функционалност на камерите и/или рекордера, а дори и да не сработят заедно в системата!

 

Интересната и важна част от възможностите на Dahua IPC-EB5400 се крие не толкова във хардуерните и параметри, а в софтуерните такива. Веднъж свързана в мрежата за достъп до камерата Dahua IPC-EB5400 може да се ползва софтуера на Dahua – gDDMS (ще намерите линк за сваляне във всеки продукт на Dahua в нашият магазин).

 

През софтуера за видеонаблюдение на Dahua може да направите всички необходими настройки на Dahua IPC-EB5400 като резолюция, график на запис, режим на запис (постоянен, при движение, по график). Важно е да се отбележи, че Dahua IPC-EB5400 предлага възможност за 2 основни режима на настройки – дневен и нощен. Така имате пълната свобода да настроите камерата максимално прецизно спрямо обстановката на монтаж, наблюдаваното помещение и вашите нужди.

 

Софтуера предлага 3 основни възможности за настройка по отношение на равнината за монтаж. За да е ориентирана правилно картината трябва да изберете съответстващата на вашият. Веднъж избрана в правилната позиция, в която е монтирана камерата можете да изберете как да бъде визуализирана наблюдаваната площ.

 

Това е и сред основните предимства на панорамната (Fish-Eye) камера за видеонаблюдение. Благодарение на 360-градусовата си визуализация Dahua IPC-EB5400 може да работи като 2 180-градусови камери, 4 броя 90-градусови или дори като 8 камери. Зоната на наблюдение е изцяло под ваш контрол, както сами може да видите от демо видеото направено с камерата.

 

В заключение можем да кажем, че Dahua IPC-EB5400 е камера приуложима в широк спектър от обекти. От офис помещения с множество работни места, атриум или фоайе на хотел до търговски обекти. Моделът на Dahua IPC-EB5400 с цената си от 200 евро е сред най-евтините Fish-eye камери, които могат да се намерят на пазара. Възможностите за настройки и допълнителна прецизност само добавят стойност към възможностите на камерата. Не на последно място с камера като Dahua IPC-EB5400 спестявате разходи, тъй като тя може да замести до 8 камери за видеонаблюдение, а така се постига оптимизация на инвестицията направена в система за видеонаблюдение.

1 Коментари

NTOAS VASILEIOS:
21.05.2016, 09:44:22
Изпрати отговор

Kalispera tha hthela kapoia pragmata kameres ip 4 megkapiskel kai alla polla pragmata thl 6944955946

MB Vision Ltd:
17.06.2016, 08:46:42

Hello, Thank you for your kind interest in our products! You could find out more about the CCTV security equipment that we offer in our online store for Greece here: www.mbvision.gr If you have any questions - do not hasistate to contact us!Best regards, MB Vision`s team

Оставете вашият коментар тук