Ревю на 2MP IP камера Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS с LPR

Публикувано от MB Vision Ltd 18.07.2017 0 Коментари

Ревю на 2MP IP камера Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS с възможност за разпознаване на номера на коли (LPR)

Днес ще обърнем малко повече внимание на модел, който макар да не е сред масово използваните камери, заслужава да бъде по-обстойно представен. Става дума за IPкамера на Hikvision модел  DS-2CD4A26FWD-IZS/P. За целите на нашето ревю е ползвана модификацията с обектив 8 до 32мм.

 

Може би най-интересната функция на Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/P е неината способност да разпознава регистрационни номера на автомобили при скорости до 120км/ч (по спецификация). Всичко по реда си. Нека първо се спрем на външният вид, възможностите и настройките.

 

Кратки характеристики на модела:

  • Специализирана IP камера Ден/Нощ за автоматично разпознаване на регистрационни табели (LPR)
  • 2.0 Мегапиксела FullHD (1920x1080@50 кад/сек)
  • 1/1.8'' Progressive Scan CMOS сензор
  • 0.0027 Lux (0 Lux IR on)
  • интелигентно IR осветление до 50 м
  • варифокален моторизиран обектив 8~32 мм с дистанционна настройка (Smart Focus)
  • механичен IR филтър
  • H.264+/MPEG4/MJPEG tri-stream компресия
  • аудио вход/изход
  • алармен вход/релеен изход за управление на бариера
  • 3D DNR шумов филтър
  • 120dB WDR
  • интелигентни функции: пресичане на линия/нарушение на зона/оставен (изчезнал) предмет/детекция на лица/броене на обекти/аудио детекция/анти-саботаж/LPR (вграден алгоритъм за разпознаване на рег. номера)
  • възможност за разпознаване на номера при скорост до 120 km/h
  • SDK за LPR интеграция с външни системи
  • Подобряване на картината (Defog)
  • ROI зони на кодиране
  • EIS
  • слот за micro SDXC карта (до 128GB)
  • за външен монтаж (IP67) от -30C~60C
  • стойка със скрито окабеляване
  • 12Vdc/PoE 12W

 

Пакетаж и външен вид:

 

В пакетажа на Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/Pса включени крепежните елементи нужни за инсталацията, накрайници, а също така и монтажна кутия. По-подробно може да се запознаете с комплектовката от нашето кратко видео:

 

 

Камерата разполага с Audio in и Audio out(вход/изход), може да бъде захранена както чрез PoE, така и с адаптер на 12V. Важно е да обърнем внимание, че при модела липсва стандартната захранваща букса, а захранването е тип „твърда връзка“. За целта е хубаво да предвидите отвертка с наистина малка глава за да не се окажете неподготвени на терен за монтаж.

 

Освен тях камерата разполага с алармен изход/вход, който позволява интеграцията и с други налични системи.

 

Свързване:

 

Най-лесният, поне според нас начин, е чрез LANкабел. Така с едно кабелно трасе ще осигурите видео сигнал и захранване.

 

Меню и настройки:

 

Както и при останалите ИП камери, то и Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/P трябва да бъде свързана първо към компютър и настроена преди да се извърши физическият монтаж на камерата.

 

Освен стандартните опции, камерата дава възможност за избор на дневен, нощен режим, начин на промяната им(автоматично, ръчно). Сред настройките са баланс на бялото, компенсация на фоново осветяване както и много други.

 

Функцията, която предполагам вълнува повечето, за разпознаване на регистрационни номера на автомобили е отделена в отделна секция на менюто. В нея, както се вижда и във видеото по-долу, трябва да изберете регион (Европа, Азия и тн), тип на пътя (градски, извън град), както и ленти на движение, които да бъдат следени. Не пропускайте да очертаете разделителните линии между лентите.

 

 

Бихме препоръчали това да се направи след като вече е настроен фокус и приближение на камерата. И като споменахме фокус – това е един от малкото (за сега!) модели на Hikvision, който не само е с автоматичен фокус, но дава възможност като настройка да се избира режим (автоматичен, полу-автоматичен, ръчен).

 

Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/P позволява да бъдат интегрирани „черни“ или „бели“ списъци с номера на коли, като според това, в кой списък е даден номер да се заложи действие от страна на камерата при негово засичане. Такова действие може да бъде уведомление, или увеличаване (pop-up)образ на екран.

 

Важно е да имате предвид, че камерата и LPRфункцията могат да бъдат ползвани и с безплатният лиценз за софтуера iVMS-4200, но това сериозно лимитира функциите на камерата. За да използвате пълния капацитет на модела, както интеграцията с други системи и управление на записи, действия, реакции е необходима комбинация от лицензни софтуери като iVMS-5200 в комбинация на ANPR модул, а често и Storage Server модул.

*Ако се нуждаете от софтуер може да отправите запитване към нас и да получите цени за лицензи.

 

Приложение:

 

Камерите с LPRфункция могат да намерят широко приложение както в самостоятелни решения за следене на трафик при входно-изходни точки на населени места, така и при интеграцията им с други системи. Пример за подобна интеграция е ползването за паркинги, управление достъп с бариера и подобни.

 

Важно е да се съобразите с няколко изисквания при изпълнение на монтажа. Камерата не трябва да снима при ъгъл по-голям от 30’спрямо сниманите обекти (автомобили). При по-голям ъгъл рискувате да има пропускания при разпознаването на номера. Друг съвет, който бихме дали е да се предвиди нейното разположение на място, което е централно спрямо площта на наблюдение. По този начин ще избегнете възможност при успоредно движение на няколко автомобила някой от тях да скрие номера на съседен.

 

Кратко видео за тест на камерата на натоварен трилентов път със скорост на автомобилите 40-70км/ч може да видите по-долу:

 

 

„Позитиви“ и „Негативи“

 

В заключение можем да кажем, че моделът Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/Pс обектив 8-32мм е по-добрият избор от модификацията 2.8-12мм. Съотношението цена – качество е отлична и камерата е перфектна за проекти за входно/изходни точки на населени места, управление на паркинг системи и бариери и други.

 

От направените тестове можем да кажем, че камерата се справя отлично и на разстояния до 25-30м от сниманите обекти.

 

Като недостатък, макар и не толкова съществен, е нуждата от лицензионен софтуер, чрез който да се ползва пълният набор от функции и да се оползотвори нейният капацитет.

Оставете вашият коментар тук