Видеонаблюдение в блок – ползи и предимства

Публикувано от MB Vision Ltd 05.04.2017 0 Коментари

Камери за жилищна кооперация - съвети, ползи и предимства

Все повече хора търсят варианти да защитят не просто личното си жилище, но и да осигурят спокойствие в кооперацията или блока, в който живеят. Въпреки все по-голямата популярност, която идеята за инсталация на камери във входа на блока придобива, не липсват и скептици.

Ето само няколко от ползите за инсталация на камери в жилищен блок:

  • 50% от ефективността на системата за видеонаблюдение се крие в психологическият ефект, който тя оказва. Всеки, дори подсъзнателно, внимава какво прави когато знае, че е потенцилно наблюдаван.
  • Вандалските прояви, без значение дали става дума са надписи по стените от отегчените тийнейджъри на съседите или хулигани от квартала, рязко намаляват след инсталацията на камери във жилищен вход.
  • С инсталацията на камери си гарантирате мониторинг на човекопотока във входа. Така ако нещо се случи, дали кражба или вандалска проява, лесно ще можете да прегледате записите и да установите евентуалните извършители.
  • Рязко намалява влизането и привидно безобидните обходи по етажите от непознати лица, които не живеят във входа.

Сред най-сериозните пречки пред повечето съкооператори за инсталиране на камери са две:

  • Нуждата от решение взето на събрание на етажната собственост
  • Опасенията от евентуалните разходи по закупуване на необходимата техника

Ще се спрем и на двете на кратко, като ще ви споделим и нашият не само професионален, но и личен опит.

Сама по себе си организацията на общо събрание е достатъчно натоварващо и трудоемко. Без излагане на предложението пред живущите обаче рискувате да си навлечете неприятности. Съветът ни към домоуправителите без претенция да е юридически издържано, като за максимално компетентно мнение може да се обърнете към адвокат е:

  1. Задължително организирайте общо събрание
  2. Опишете брой присъстващи спрямо общ брой собственици
  3. Запознайте присъстващите с целите за инсталация на системата за видеонаблюдение
  4. Гласувайте предложението и запишете колко са „ЗА“ и колко „ПРОТИВ“. Дори опишете в таблица и поименно кои собственици как са гласували
  5. На видно място поставете уведомление за взетите на събранието решения, както и разбивка колко ще трябва да се плати от всеки собственик
  6. След инсталиране на камерите поставете стикери уведомяващи, че обекта е под видеонаблюдение

Без значение дали живеем в кооперация с 6 апартамента или вход със 100 всички ние знаем, че винаги има поне един от съседите, който винаги е против всичко и никога не е съгласен за каквото и да е. Още по-малко пък ако става дума за разходи. Как да спестите разходи ще разгледаме в отделна публикация. Сега по-важно е как да се справите с това „задно колело“?

 

За съжаление няма универсална рецепта когато става дума за междусъседски отношения и войни. Опитайте да спечелите повече съседи на своя страна. Дайте примери с друг блок или вход, в който вече има поставени камери.

 

Очаквайте скоро повече по темата!

Оставете вашият коментар тук