Как се инсталира система за видеонаблюдение?

Публикувано от MB Vision Ltd 16.11.2016 1 Коментари

Как се инсталира система за видеонаблюдение - ръководство

Често нашите клиенти ни питат „Трудно ли е да се инсталират камери?“, „Как и можем ли сами да инсталираме видеонаблюдение?“. За да сме коректи трябва да кажем, че няма еднозначе отговор. Инсталацията на комплект за наблюдение може да бъде направена лесно, но не бива да забравяме, че има обекти и проекти, които са специфични и там трябва да се извърши инсталация от професионалисти.

 

Какво е нужно за да инсталирате камери?

 

Нека на кратко се спрем на нужното за инсталацията, а след това ще обясним по-подробно:

  • На първо място трябва да изберете камери
  • Ще се нуждаете от рекордер
  • Изберете хард диск за системата
  • Преценете колко метра кабел ще ви трябва и какъв
  • Букси за свързване
  • Захранване за камерите

 

Как да изберете камери?

 

В момента има няколко актуални стандарта за системите за видеонаблюдение, като повече може да прочетете в наша предходна статия по темата тук.

 

Най-важно при избора е дистанцията за нощен режим на снимане. Има модели, които „виждат“ на тъмно до 20, 40, 60 и дори над 100м. Преценете нуждата си трезво. Няма нужда от инвестиция в неща, от които не се нуждаете. Като пример можем да посочим, че за система за видеонаблюдение на къща, малък магазин или друг подобен обект камери с нощен режим до 20м са чудесен избор.

 

Резолюцията е важна! Изберете поне HD! Не си заслужава да спестите 2-5лв от камера, но да сте направили компромис с качеството на картината!

 

Какъв рекордер да закупите?

 

На първо място помислете колко камери ще инсталирате и дали ще разширите системата в бъдеще! Ако сега ще монтирате 4, но смятате, че може да се наложи поставяне на пета или шеста, то задължително купете поне 8-канален рекордер.

 

Съобразете се с технологията на камерите, както и тяхната резолюция! Ако сте избрали HD-CVI камери ще се нуждаете и от HD-CVI DVR рекордер. В случай, че сте поръчали HD-TVI камери ви трябва HD-TVI ДВР.

 

Не пропускайте резолюцията! Ако сте закупили Full HD, то и рекордерът ви трябва да поддържа тази резолюция.

 

Колко голям хард диск да купите за ДВР-а си?

 

Това е строго индивидуално решение и въпрос на преценка на всеки клиент. Ако системата ви е HD, то с 1TB хард диск ще съберете 3 до 5 дни записи (в зависимост от режима на запис). Подробно за избора на хард диск може да прочетете в тази наша статия. Как се монтира хард диск в ДВР рекордер може да видите тук (ръководство + видео)

 

Какъв кабел и букси ще са нужни за монтажа на система?

 

Изборът ви се свежда до комбиниран коаксиал със захранване или UTP кабел (двата най-често ползвани типа). Ако сте се спрели на варианта RG59 комбиниран коаксиален кабел със захранваща двойка, то трябва да ползвате BNC конектори за видео сигнала, както и захранващи такива. Удобството е, че предлагаме за клиентите си букси на винт, тоест поставянето е лесно, без рязане, запояване и тн.

 

Ако изберете UTP кабел, то за видео сигнала трябва да използвате видео балуни.

 

Захранване за камерите.

 

При избора на захранване е важно да съобразите каква е общата консумация на камерите, които ще монтирате. Имайте предвид, че ако дължината на трасе е над 60-70м е добра идея да ползвате не 12 волта, а 24V захранване, което „да свалите“ от страната на камерата с DC-DC конвертор.

 

Ако се колебаете при избора на система за видеонаблюдение, както и компоненти за нея – не се колебайте, а се обърнете към нас! Ние с удоволствие ще ви помогнем!

1 Коментари

Любомир:
26.02.2017, 06:35:35
Изпрати отговор

Моля, да ми предложите система за външно видеонаблюдение на 2 сгради с прилежащите площи.Вероярно 4-8 камери иразмери на сгрдите - 30 на 10 м. и другата 8 на 20 м., които са разположено Г-образно. Благодаря.

MB Vision Ltd:
27.03.2017, 09:08:45

Здравейте, Любомир! Благодарим за проявеният интерес към предлаганите от нас продукти! Може да разгледате и изберете готова система за видеонаблюдение от тук https://www.mbvision.com/gotovi-komplekti или да се обърнете към наш онлайн консултант с въпрос в онлайн чат системата ни!Поздрави,

Оставете вашият коментар тук